Blog

Historie značky Under Armour – jak to všechno začalo?

Historie značky Under Armour – jak to všechno začalo?

17.10.2021

Under Armour je v současnosti jedním z předních výrobců sportovního oblečení pro muže i ženy v Česku. A stejně je tomu také v dalších zemích, zejména v USA, odkud značka pochází. Všechno to začalo v roce 1996, kdy hráč amerického fotbalu, Kevin Plan, v té době jako 23letý student proměnil své sny ve skutečnost. V té době neměl pravděpodobně ani tušení, že právě jeho vize budou udávat trend sportovního oblečení pro atlety z USA i Evropy. A to díky inovativnímu myšlení a neustálému vylepšování stávajících výrobků.

Planovým hnacím motorem byla jeho nespokojenost s jeho vlastním sportovním oblečením. Zejména nutnost neustále si měnit bavlněná trika, která byla po tréninku nasáklá potem a rozhodně vábně nevoněla. Byl si jistý, že zde musí být i lepší řešení, a tak se rozhodl jej najít. To, co se může zdát leností, pak bylo tou správnou jiskrou, která zažehla „boom“ vývoje nového funkčního oblečení pro atlety.

Od první kolekce po světový úspěch

Svou novou společnost pojmenoval Kevin PlanUnder Armour a jejímu vzniku předcházel dlouhý výzkum syntetických tkanin a jejich benefitů pro potřeby sportovců. A tak vznikl v roce 1996 první model UnderArmour s technologií HeatGear, která měla udržet atlety v pohodlí a suchu i během náročných tréninků a soutěží a dělá to dodnes. I po 20-ti letech je technologie HeatGear jedním ze základních stavebních kamenů značky UnderArmour, přestože trika rozhodně nejsou stejná, jako na začátku. Vylepšil se design a přibyli i další technologie, které jim dodávají nové vlastnosti. Například technologie Anti-Odor zabraňuje množení bakterií a vzniku zápachu, Cool-Switch vás bude chladit od prvního okamžiku, kdy se tkanina dostane do kontaktu s potem, který je odváděn od pokožky díky membráně a ploché švy vám zajistí pohodlí při každém pohybu.

V roce 1997 pak firma přivedla na trh kolekci Under Armour ColdGear, která je určena do nízkých teplot, a nakonec následovala také kolekce All Seasons Gear, která je univerzálním řešením pro celoroční trénink.

V průběhu let popularita značky Under Armour vzrůstala a z původního prostředí baseballu se rozšířila také do dalších sportů. Nyní vyrábí značka Under Armour oblečení také pro golf, cyklistiku, crossfit, běh, trénink ve fitku i turistiku. Přestože byly původní kolekce zaměřeny primárně na muže, v současnosti je k dispozici také široký sortiment funkčního sportovního oblečení i pro ženy.