Blog

Oakley Polarized – efektivní ochrana před sluncem a neuvěřitelně jasný obraz díky polarizaci slunečního záření

Oakley Polarized – efektivní ochrana před sluncem a neuvěřitelně jasný obraz díky polarizaci slunečního záření

17.10.2021

V minulých článcích jsme si představili dvě technologie, které využívá firma Oakley u svých sportovních brýlí: Prizm a Photochromic. Nyní se podíváme na třetí z nich, a tou je technologie Polarized, která využívá principu polarizace světelných paprsků. Světlo odražené od lesklých ploch totiž způsobuje odlesky, které mohou negativně ovlivnit vaše sportovní výkony, snižovat soustředění a způsobovat i nejrůznější obtíže, jako je citlivost očí nebo bolest hlavy.

Při sportu se můžete potýkat s těmito rušivými světelnými záblesky poměrně často. Golfisté jistě znají, jak nepříjemné dokáže být světlo odrážející se od vodních překážek a odlesky od vodní hladiny trápí také surfaře, kajakáře nebo třeba rybáře. Stejně tak je nepříjemné světlo na mokré vozovce, které komplikuje trénink cyklistům a jízdu řidičům, což může být i příčinou dopravní nehody. Řidič totiž může snadno přehlédnout cyklistu, zatímco u cyklistů hrozí spíše přehlédnutí nerovností na vozovce.

Princip polarizace je velmi užitečný také u zimních sportů, jako je lyžování nebo snowboarding, kdy zcela eliminujete světlo odrážející se od sněhu a můžete tak vnímat terén mnohem kontrastněji, včetně všech jeho zvlnění a zmrzlých míst. To se hodí zejména při rychlé jízdě, protože dokážete mnohem efektivněji a rychleji reagovat na stav terénu před vámi.

Jaký je princip polarizace světla?

Sluneční záření je ve své podstatě elektromagnetické záření, které kmitá v určitém směru. Směr i velikost těchto kmitů jsou náhodné a při dopadu na překážku se světlo odráží. Pomocí polarizačních čoček je možné světlo usměrnit do jedné roviny a vytvořit tak pouze obraz, který chceme, bez vedlejších odlesků.

Výhodou polarizovaných čoček firmy Oakley je fakt, že se zde nic nenalepuje, ale polarizační filtr je přímo součástí materiálu, z něhož je čočka vyrobena. Poskytuje tedy naprosto čistou optiku bez zbytečných lepidel a dalších složek, které by mohly zhoršovat viditelnost. Navíc jsou dané páry polarizovaných čoček Oakley vyráběny ve stejnou dobu, aby se předešlo případným odchylkám.

Před uvedením nové technologie do praxe firma Oakley všechny své novinky pečlivě testuje

Pokud chcete jako výrobci uvést na trh nové zboží, jistě nikoho nepřekvapí, že je potřeba vyzkoušet produkt v praxi. Firma Oakley se se svými brýlemi zaměřuje zejména na sportovce, a proto právě sportovci testovali čočky Polarized v nejrůznějších podmínkách, aby zjistili, jak vyhovují, případně nevyhovují, jejich tréninku.

Díky této zpětné vazbě byly čočky vylepšovány a přizpůsobovány na míru daným sportům. Nyní firma Oakley nabízí pět typů polarizovaných čoček: road, grass, trail, water and everyday pro běžné nošení. Tyto čočky dokáží nejen eliminovat veškeré nechtěné odrazy světla, ale také vás efektivně ochrání před UV zářením (filtrují UVA, UVB i UVC).